Thursday, March 20, 2014

nábytek se zdá být civilnější a méně okázalý, než tomu bylo dříve, rozhodně však není méně luxusní.


Milánský settee veletrh Salone internazionale del mobile je už léta ve světě nábytku nejvýznamnější akcí, na niž se přední světoví settee výrobci připravují s velkou pečlivostí settee téměř celý rok. Kdo tento veletrh nezažil, nemůže jeho půvab, ojedinělost ani zvláštní atmosféru pochopit.
Chce-li návštěvník projít všechny pavilony a prohlédnout si jednotlivé expozice důkladně, potřebuje několik dnů za den či dva stihne pouhý zlomek. I letos, v době všeobecné krize, byl areál nového milánského výstaviště přeplněný, expozice hýřily barvami, nápady a firmy se předháněly ve způsobu prezentace. settee Nové trendy
Hovořit o současných trendech je poměrně ošidné, již řadu let totiž platí, že je dovoleno prakticky vše, neexistence jednotného slohu dovoluje kombinování a míchání stylů a prvků. Přesto však každým rokem zaznamenáváme v Miláně nové vývojové tendence, z nichž některé se pak uchytí i v běžné nábytkové settee produkci. Postižení trendů je ovšem obtížné i proto, že jednotlivé nábytkové typy se vyvíjejí odlišně: vlastní vývojovou linii sleduje vybavení ložnic a čalouněný nábytek, jiná specifika settee má nábytek skříňový nebo plasty, autonomní svět představují kuchyně, kterým je na veletrhu vyhrazeno settee několik pavilonů.
nábytek se zdá být civilnější a méně okázalý, než tomu bylo dříve, rozhodně však není méně luxusní. Výrobci usilují o dokonalé zpracování a zajímavé řemeslné detaily. V kombinaci se dřevem se objevuje měkká kůže v přírodních barvách béžové, hnědé, místo výrazných dekorů, které ovládly potahové látky před několika lety, a jasných barev, převažuje čalounění jednobarevné, velmi často bílé nebo černé. Sedací nábytek se i nadále vyvíjí v několika liniích, od stroze minimalistických kubických po měkké organické tvary v retro stylu.
Tvary čalouněného nábytku odpovídají snaze o maximální pohodlí. Tento trend se projevuje i v ložnicích postele dostávají čalouněný rám, často v měkké kůži, se zaoblenými rohy. Návrat slaví knihovny a regálové settee systémy s pravidelným rastrem polic, v oblibě jsou rozkládací stoly s důmyslnými rozkládacími mechanismy. Vysoké lesky na skříňovém nábytku sice přetrvávají, překrývají však více jednobarevné povrchy než dýhy s výraznou kresbou. Stále in je i napodobování: kůže se tváří jako umělá hmota, plast zase napodobuje čalounění apod. Zvyšující se zájem o exteriérový nábytek dokládají novinky od předních světových designérů: kovové židle Arika Levyho nebo subtilně působící nábytek pastelových barev od Karima Rashida. Edra, Moroso a Vitra K nejživějším patřily tradičně settee expozice settee firem Edra a Moroso, od nichž se vždy s napětím settee očekávají nové impulsy pro další období. Edra opět zářila zlatem a odlesky stříbra: lesklý kov nápaditě kombinovala s kůží. Moroso představilo značně různorodou kolekci, v níž dominovaly návrhy settee Patricie Urquioly: zdánlivě všední židle v retro stylu, settee strohý sedací settee nábytek, ale i efektnější, barevnější či tvarově expresívnější židle a sedací objekty. Vitra předvedla v několika interiérových instalacích možnosti spojení nadčasových starých modelů a současného designu. settee Čalouněný settee nábytek
Jako by nastal ústup od pohovek posazených těsně nad zemí, s nízkým sedákem ve prospěch modelů řešených více s ohledem na ergonomii: pohovky nesené subtilní kovovou kostrou působí odlehčeně a mají menší hloubku sedáku. Upouští se od složitých systémů umožňujících vytažení opěrek, područek apod., pohovky mají působit přirozeně, ležérně, jsou doplněny měkkými polštáři. Vedle skladebných systémů se v interiéru settee stejně dobře uplatní solitér. Trend prošívání a uchycení velkými knoflíky byl vidět na pohovkách settee a křeslech rozmanitých tvarů i letos.
Plastový nábytek má mnoho podob dle užitého materiálu. Židle mají vypadat luxusně, jsou kombinovány s kovem, dokonce i se dřevem, objevují se tvary inspirované historickými slohy, z plastů jsou vyráběna i rozložitá křesílka, settee která stejně jako židle dostávají čalounění. Ačkoliv stále převažují settee organické formy objevují se zajímavě tvarované sedací objekty přetrvávají rovněž settee kubizující tvary a v oblibě settee jsou dekorativní plastové židle připomínající krajku; pro větší pohodlí mohou být doplněny polštářky. Současný plastový nábytek určeným pro krátkodobé užití v exteriéru, je zhotoven z materiálů nové generace, z trvanlivých plastů odolných proti oděru, je mnohem častěji využíván i v bytovém interiéru. Jednou z nejzajímavějších novinek letošního veletrhu byla nepochybně působivá kolekce settee rozměrných křesel Nemo značky Driade ve tvaru ženské hlavy.
Kdo zhlédl milánský veletrh a nenavštívil Zonu Tortonu, jako by snad ani v Miláně nebyl. V ulici Tortona, rovnoběžné Savona a v několika okolních uličkách je živo ve dne i v noci: ve dvorních traktech, v areálech starých továren i v nových výstavných objektech se zabydlely expozice firem, studií, designérů a škol, konají se zde večírky a party. Vedle rušného společenského života je ovšem třeba ocenit nápaditost a vynikající úroveň vystavujících, vždyť kromě mladých začínajících tvůrců zde najdeme i

No comments:

Post a Comment